Spotřební koš potravin
Podle vyhlášky o školním stravování musí každá školní jídelna dodržovat plnění tzv. Spotřebního koše.
Co to vlastně spotřební koš je?
Je to porovnání doporučených dávek vybraných skupin potravin, které jsou dané vyhláškou, oproti skutečné spotřebě potravin na jídelně. Doporučené dávky potravin jsou stanoveny s ohledem na zdravou výživu, která je u školních dětí obzvlášť důležitá. Druhy potravin, které jsou dány vyhláškou:
Druh potravin | Tolerance dle vyhlášky |
Množství v g / den/ strávníka podle věku v nakoupených hodnotách |
Maso | 75 - 125% | 64 - 75 |
Ryby | 65 - 125% | 10 |
Mléko | 75 - 125% | 55 - 100 |
Mléčné výrobky | 75 - 125% | 9 19 |
Tuky volné | max.100% | 12 -17 |
Cukr volný | max.100% | 13 -16 |
Zelenina | více než 100% | 85 -100 |
Ovoce | více než 100% | 65 - 90 |
Brambory | 75 - 125% | 140 -170 |
Luštěniny | max.100% | 10 |
Ve sloupci "Tolerance dle vyhlášky " je povolená procentuelní odchylka spotřeby potravin od doručených dávek.